background img
Oca 9, 2019
58 Views

Sultanı Öldürmek – Midi Boy – Ahmet Ümit Kitabını İndir

Written by

Sultanı Öldürmek – Midi Boy – Ahmet Ümit Kitabının Açıklaması:

Biri, sizi cinayet iÅŸlemekle suçladığında deliller bulur, tanıklar gösterir, bunun bir iftira olduÄŸunu kanıtlamaya çalışırsınız, ama sizi itham eden kiÅŸi bizzat kendinizseniz, ne yaparsınız?” Ahmet Ümit’in Nisan ayında yayınlanacak romanı Sultanı Öldürmek bu satırlarla baÅŸlıyor. Yıllardır aynı kadını bekleyen bir tarihçinin hikâyesi bu. Åžahane bir aÅŸk için harcanmış bir ömrün hikâyesi… Serhazinlerin son temsilcisi Müştak Serhazin’in başından geçen dört günlük tuhaf bir serüven. Sapında Fatih Sultan Mehmed’in tuÄŸrası bulunan mektup açacağıyla öldürülmüş bir tarih profesörü… Bir aÅŸk cinayeti mi? Yoksa kökleri “Ulu Hakan”ın şüpheli ölümüne uzanan bir entrika mı? Osmanlı devletinin bir imparatorluÄŸa dönüştüğü o zaferler ve ihanetlerle dolu günlere yapılan sıradışı bir yolculuk. Ve bu heyecan verici yolculuk boyunca kulaklardan eksik olmayan o kadim soru: Tarih, geçmiÅŸte yaÅŸananlar mıdır, yoksa tarihçilerin anlattıkları mı? “…Ve Sultan Mehmed Han. Mehmed Han oÄŸlu Murad Han oÄŸlu Fatih Sultan Mehmed Han. İki karanın ve iki denizin hâkimi. Allah’ın yeryüzündeki gölgesi. Kostantiniyye’yi zapt eden padiÅŸah. Roma İmparatorluÄŸu’nun doÄŸal varisi, farklı dinlerden, farklı dillerden, farklı ırklardan yepyeni bir millet yaratma aÅŸkıyla yanıp tutuÅŸan kudretli hükümdar. Uçsuz bucaksız ovalarda at koÅŸturan ordular. Kılıç sesleri, savaÅŸ naraları, korku çığlıkları. Ardı ardına düşen ÅŸehirler, ardı ardına yıkılan devletler, ardı ardına el deÄŸiÅŸtiren kaleler. Kırk dokuz yaşında dünyaya nam salmış bir hükümdar. Ve deÄŸiÅŸmez kader. AkÅŸama kavuÅŸan gün. Ecel ÅŸerbetini içen insan. Ve Fatih Sultan Mehmed’in şüpheli ölümü. Ve onun iki ÅŸehzadesi. İkiye bölünen saray, ikiye bölünen devlet, hiçbir ÅŸeyden haberi olmayan bir halk. Ve iki ÅŸehzadenin kanlı boÄŸazlaÅŸması sürerken saray odasında unutulan Fatih Sultan Mehmed Han’ın cansız bedeni…”

Gaziantep doÄŸumlu yazar Ahmet Ümit’in Everest Yayınları’ndan çıkan 528 sayfalık Sultanı Öldürmek kitabı okuyucusu ile buluÅŸuyor. 1983 yılında Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan yazar, Moskova’da Siyaset Bilimi eÄŸitimini tamamlıyor. Polisiye romanları ile tanınan yazar 1989 yılında Sokağın Zulası adlı ÅŸiir kitabı ile beÄŸeni kazanıyor. Bu ÅŸiir kitabında zamanın siyasetinden etkilenen yazar o dönemin bunaltılı yaÅŸamlarını ÅŸiirlerine yansıtıyor. Çıplak Ayaklıydı Gece adlı ilk hikâye kitabı ile Ferit OÄŸuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü’ne layık görülen Ahmet Ümit’in Sis ve Gece adlı romanı 2007 yılında Turgut Yasalar tarafından sinemaya uyarlanıyor. BeyoÄŸlu’nun En Güzel Abisi, Patasana, Elveda Güzel Vatanım, BaÅŸkomser Nevzat, Åžeytan Ayrıntıda Gizlidir, Kavim, İstanbul Hatırası, AÅŸk Köpekliktir gibi romanların yazarı olan Ahmet Ümit 1990 yılında Yine HiÅŸt kültür sanat dergisini yayınlıyor. Polisiye tadındaki romanlarını sosyolojik ve psikolojik çözümlemelerle süsleyen yazar, kitaplarında Osmanlı İmparatorluÄŸu ile ilgili figürlere yer vermesiyle tanınıyor. Sürükleyici anlatımı ve etkileyici bakış açısıyla okurların gönlünü fetheden Ahmet Ümit, ülkemizde en çok sevilen polisiye yazarların başında geliyor.

Sultanı Öldürmek kitabının kahramanı Müştak Serhaz, yıllarını bir tek kadını düşünerek geçiriyor ve ansızın terk edilmesinin ardından aklında bu kadınla ilgili iyi ve kötü sonlar tasarlıyor. Bir tarih profesörü olan roman kahramanı umutsuz aşkı Nüzhet’i bir zamanlar birlikte yaşadıkları şehirde aramaya gidiyor. Stresle tetiklenen unutma hastalığından mustarip olan Müştak gözünü açtığında Nüzhet’in cesedinin yanı başında kendini buluyor. Bu noktadan sonra Nüzhet’in katilini aramaya başlayan kahramanın yolu yüzyıllar öncesinde yaşayan Fatih Sultan Mehmet’in yaşantısıyla kesişiyor.63 yaşında olan Müştak Serhaz aşırı ilgiden dolayı sıkılan ve baba otoritesi ile sindirilen bir çocukluk yaşıyor. Sürekli bir suçluluk duygusu ile büyüyen Müştak, Nüzhet adındaki tarihçi bir kadınla yaşadığı aşkı takıntı haline getiriyor. Müştak’ın kendine olan bu aşırı ilgisinden korkan Nüzhet Amerika’ya gidiyor ve orada çok ünlü bir Osmanlı tarihi profesörü oluyor. Bir çeşit unutma hastalığı olan ve stres anında nükseden psikojenik füg hastası olan Müştak, 21 yıl sonra İstanbul’a gelen Nüzhet ile buluşmaya gidiyor. Nüzhet ile geçirdiği son saatleri hatırlamayan Müştak onu öldürüp öldürmediğini öğrenmek için araştırmalar yapıyor.

Romandaki diğer ana konu ise Nüzhet’in Fatih Sultan Mehmet hakkında yaptığı tarihsel inceleme ve bu incelemenin Nüzhet’in ölümü ile bağlantısı oluyor. Sultanı Öldürmek kitabı ile okur günümüzde işlenen cinayet ile Fatih döneminde yaşanan olaylar arasında mekik dokuyor. Bir yandan Müştak’ın takıntılı dünyasında yolculuk yapan okuyucu diğer yandan Fatih Sultan Mehmet’in doğumundan ölümüne kadar yaşadığı önemli anlara ait bilgilere ulaşıyor. Fatih’in çocuklarıyla, vezirleriyle, babasıyla ve tahta iki kez geçiş sürecinde yaşanılanlar tarihi belgeleri ile gözler önüne seriliyor.

Kitapta takıntılı bir aşk hikayesinin yanı sıra öldürülen Osmanlı tarihi profesörü Nüzhet’in katili ve Fatih Sultan Mehmet ve II. Murat’ın ölümleri de irdeleniyor. Tarihi bir aşk romanını polisiye ile harmanlayan yazar akıcı anlatımı ve kahramanlar dışında olayları vurgulaması ile dikkat çekiyor. Kariyeri için 550 sene önceki olayları araştıran Nüzhet’in ölümünün belki de fanatik bir grubun işi olabileceğinin işaretlerini veren yazar, okuyucuların elinden bırakamayacakları bir polisiye roman sunuyor.

Geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Ahmet Ümit, kusursuz bir kurgu eseri olan aşk, tarih ve cinayet unsurlarını tek bir romanda topluyor ve ayrıcalıklı olan yerini sağlamlaştırıyor. Masumiyet, aşk, zalimlik, şüphe, tarih ve serüven kokan Sultanı Öldürmek kitabı okuyucuların Fatih Sultan Mehmet’e farklı bir bakış açısıyla bakmalarının yolunu açarak tarihe keyifli bir yolculuk yapmalarını sağlıyor.

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir