Beyin: Senin Hikayen – David Eagleman Kitabının Açıklaması:
Beyin: Senin Hikayen – David Eagleman
Beyin: Senin Hikayen
BU, BEYNİNİN YAŞADIKLARINLA BİRLİKTE NASIL
ŞEKİLLENDİĞİNİN VE YAŞAMININ BEYNİN TARAFINDAN NASIL ŞEKİLLENDİRİLDİĞİNİN HİKAYESİ.
Büyük ilgi gören kitabı Incognito ile nörobilimi geniÅŸ kitlelerle buluÅŸturan David Eagleman, bizi içimizdeki kozmosa doÄŸru hızlı ve nefes kesici bir yolculuÄŸa çıkarıyor: Gerçek nedir? “Sen” kimsin? Nasıl karar veriyorsun? Beynin neden baÅŸkalarına ihtiyaç duyuyor? Teknoloji “insan olmak”ın anlamını deÄŸiÅŸtirebilir mi?
Durak durak ilerleyen bu büyüleyici yolculuk ekstrem sporlar dünyasından ceza hukukuna, yüz ifademizden beyin ameliyatlarına, içgüdülerden ölümsüzlük arayışına kadar uzanıyor. Yolda, milyarlarca beyin hücresi ve birbirleriyle kurdukları trilyonlarca baÄŸlantıdan oluÅŸan sonsuz yoÄŸunluktaki ağın içinde, görmeyi belki de hiç beklemediÄŸin bir ÅŸey beliriyor: sen.
Kitapta beyin, zihinsel süreçler, algılarımız, sinirbilim ve bunun üzerine inÅŸa edilen teknoloji, basit ve eÄŸlenceli bir biçimde anlatılmıştır. Eagleman, bir sinirbilimci olmasına raÄŸmen insan davranışını anlamlandırabilmek için farklı birçok açıdan bakmayı baÅŸarabiliyor. Psikoloji, sosyoloji, felsefe, tarih gibi birçok alanı sinirbilimle harmanlayarak ortaya geliÅŸmiÅŸ bir eser koymuÅŸtur.
Kitapta en çok ilgi uyandıran konulardan biri olan bilinçdışı mekanizmalara, kararlarımızda nelerin etkili olduÄŸuna, son derece sosyal bir varlık olan insanın toplumdan soyutlandığında neler olacağına, beyni çeÅŸitli sebeplerle hasara uÄŸramış bireylerin yaÅŸamlarının nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸine; kısacası “Beyin: Senin Hikâyen” derken o hikâyenin gerçek yaÅŸam hikâyelerinden, tarihten, yapılan deneylerden derlenip bir ÅŸahesere dönüÅŸtürülmüÅŸ olmasına tanıklık edeceksiniz.
"Nörobilimin dâhice yazılmış hali. Soluksuz okunuyor." / Guardian
Yazar Hakkında:
David Eagleman, Stanford Üniversitesi’nde nörobilim alanında çalışmaktadır. Elinizdeki kitapla eÅŸzamanlı olarak hazırlanan ve bir nörobilimcinin gözünden insan olmanın anlamını sorgulayan The Brain isimli belgeselin hazırlayıcısı ve sunucusudur. Zaman algısı, görme, sinestezi ve nörobilimin hukuk sistemi ile kesiÅŸimi, Dr. Eagleman’ın üzerinde çalıştığı baÅŸlıca konulardır. Yazıları Atlantic, New York Times, Slate, Wired ve New Scientist’te yayımlanan Dr. Eagleman, Wednesday is Indigo Blue ve Türkçeye de çevrilmiÅŸ Incognito – Beynin Gizli Hayatı adlı nörobilim kitaplarının yanı sıra Türkçe dahil 28 dile çevrilen, Barnes and Noble, New Scientist ve Chicago Tribune tarafından Yılın En İyi Kitabı seçilen, uluslararası çok satan listelerinde yer alan Ve… Sonraki Hayattan Kırk Öykü kitabının da yazarıdır.
Beyindeki zihinsel süreçleri derinlemesine inceleyen ve insanları kendi davranışlarını anlamlandırabilmesi için farklı bir yolculuÄŸa çıkaran Beyin: Senin Hikâyen – David Eagleman kitabı nörobilimi tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji ile birlikte harmanlayarak deÄŸiÅŸik bir bakış açısı sunuyor. Bilinç dışı mekanizmaların beyni ÅŸekillendirdiÄŸi ve insanların düÅŸüncelerinden kararlarına, sosyal yaÅŸamlarından gelecek beklentilerine kadar pek çok konuda etkili oldukları bir gerçek. Bunun yanında gerçek yaÅŸam öyküleri, felsefe, tarih ve deneylerin de insan hayatını anbean nasıl deÄŸiÅŸtirdiÄŸi kitapta eÄŸlenceli bir dille anlatılıyor.
Çocuk ve yetiÅŸkinlerde aynı sayıda olan beyin hücreleri gençken sürekli deÄŸiÅŸim halinde oluyor. Çevresel deÄŸiÅŸkenlere adapte olmakla deÄŸiÅŸen bu durum hayvan krallığında daha farklı bir seyir izliyor. Anne ve babalarından derhal bağımsızlık kazanan yavrular, çevresel deÄŸiÅŸkenlere daha güç adapte oluyorlar. İnsanlar yaÅŸ aldıkça sinirsel baÄŸlantıların ÅŸekillenmesi ise sinirsel erozyon yoluyla ve çocukluk yıllarında öÄŸrenilenlerin korunmasıyla gerçekleÅŸiyor. ÖrneÄŸin baÄŸlanma sorunları veya aşırı samimiyet gibi durumlar ihmal edilmiÅŸ çocuk davranışlarından bazılarını oluÅŸturuyor. Beyin kendi devrelerini sinirsel olarak yeniden düzenleyebiliyor. Hafıza için oldukça önemli olan hippocampus bölgesi ise sık kullanımla birlikte büyüyor.
Beyinde oluÅŸan patolojik etkiler davranış deÄŸiÅŸikliÄŸine neden olabiliyor. Amigdala'lardan biri etkilendiÄŸinde kiÅŸinin saldırganlık ve korku düzeyi de deÄŸiÅŸim gösteriyor. Beynin yaÅŸlanması yanında Parkinson veya Alzheimer gibi hastalıklar da davranışlar üzerinde deÄŸiÅŸiklik oluÅŸturuyor. Ancak yapılan çalışmalara göre sosyal etkileÅŸim, biliÅŸsel egzersiz ve fiziksel aktivite ile birlikte beyin dejenerasyonunu engellemeye yardımcı olan bir biliÅŸsel rezerv oluÅŸturulabiliyor ve beynin zayıflamış bölgeleri diÄŸer alanlarla koordineli bir ÅŸekilde çalışabiliyor.
Her yedi yılda bir atomlar vücutta yer deÄŸiÅŸtiriyor. Hafıza ise kiÅŸinin farklı versiyonlarını bir araya getiriyor. Hafıza nedir? Hafıza, geçmiÅŸteki "ÅŸimdi" olarak adlandırılan anların kısa görüntüleri olarak açıklanabilir. Ancak bu anlık görüntüler beyne kaydedildiÄŸinde diÄŸer anıların etkisiyle birlikte doÄŸruluk anlamında deÄŸiÅŸebilir. Bu yüzden kiÅŸilik ve karakterler anılara dayanıyorsa kiÅŸinin kimliÄŸi de devam eden ve deÄŸiÅŸtirilebilir bir hikayeye benzer. Bu da insan duyarlılığı üzerine kiÅŸileri düÅŸünmeye sevk edebilir. KiÅŸinin kim olduÄŸu bu nedenlerden dolayı, her biri kar tanesi kadar benzersiz olan nöronlara baÄŸlıdır.
YaÅŸamın, gerçekliÄŸin ve algıların her an sorgulanması ile yepyeni bir kiÅŸilikle karşılaÅŸmak mümkün. Ansızın deÄŸiÅŸen koÅŸullar, her saniye kiÅŸiliklerin yeniden inÅŸa edilmesini saÄŸlıyor. Kitapta insanın sınırlarını aÅŸmak ve kendini bulmak arasındaki yolculuÄŸu çeÅŸitli nörolojik deneyler ve bilimsel çalışmalar eÅŸliÄŸinde ÅŸekillendiriliyor. Sürekli yeni deÄŸiÅŸimlere gebe olan bu yolculukta milyarlarca beyin hücresinin birbirleri ile kurdukları sonsuz baÄŸlantı ile farklı biri ortaya çıkıyor: Sen!
Beyin: Senin Hikâyen – David Eagleman'ın 2016 yılında yayımlanan kitabıdır. Stanford Üniversitesi'nde nörobilim alanında çalışmalarına devam eden yazar, nörobilimci gözünden insan olmanın anlamını sorguluyor. "The Brain" adlı belgesel yapımda da imzası bulunan David Eagleman ayrıca zaman algısı, nörobilim hukuk sistemi, görme ve sinestezi gibi konularda da çalışmalarını sürdürüyor. New Scientist, New York Times, Wired, Atlantic ve Slate'te makaleleri yayımlanan yazarın eserleri arasında Wednesday is Indigo Blue ve Incognito-Beynin Gizli Hayatı bulunuyor. Yazarın Ve… Sonraki Hayattan Kırk Öykü adlı eseri ise New Scientist ve Chicago Tribune tarafından yılın en iyi kitabı seçilmiÅŸ ve uluslararası çoksatan listelerine girmeyi baÅŸarmıştır.
İnsanın içindeki kozmosa doÄŸru sürükleyici bir macerayı anlatan Beyin: Senin Hikâyen gerçekliÄŸi, insanlığı, karar verme mekanizmalarını, teknolojinin insan olmakla iliÅŸkisini ve beynin baÅŸkalarına ihtiyaç duyma nedenini merak uyandıran bir dille sorguladığı bir eser. Nörobilim alanına ve akademik çalışmalara ilgi duyan okuyuculara hitap eden kitapta insanoÄŸlunun kendini keÅŸfetme macerasına daha yakından ÅŸahit olmak mümkün oluyor.